fredag 31 augusti 2012

Toast Skagen

Klassisk förrätt som man aldrig blir besviken på. Självklart ska det vara FÄRSKA räkor i röran! Toppa med en klick löjrom för extra lyxig känsla.

Rätten skapades en gång i slutet av 1950-talet av stjärnkocken Tore Wretman. Efter en förlust i en seglartävling utanför Skagen i Danmark piggade Tore upp sig och sin besättning med denna anrättning som han svängde ihop av vad han kunde hitta ombord. Så skapades en av Sverige populäraste förrätter!


4 pers

4 skivor gott formbröd
200-300 gram färska räkor
2 msk hackad rödlök
2 msk majonäs
3 msk creme fraiche
Cirka 80 gram löjrom
Färsk dill
Färsk gräslök
Salt, peppar
Citron

1. Grovhacka räkorna. Hacka rödlöken.
2. Blanda majonäs, creme fraiche, räkor, klippt dill och gräslök. Salta och peppra.
3. Stek brödskivorna gyllenbruna på stekjärn alternativt rosta i brödrost.
4. Kantskär brödskivorna och dela eventuellt i trekanter.
5. Fördela räkblandningen över bröden och toppa med löjrom.
6. Garnera med citron och en dillvippa.

Vintips
Jag rekommenderar ett friskt, torrt och lite fruktigt vin till toasten. En Riesling passar bra. Testa gärna prisvärda Georg Breuer Riesling Sauvage. Torr, ungdomlig, påtagligt frisk smak med inslag av gröna äpplen, nektarin, honung och mineral.
En Petit Chablis är heller inte fel till denna lilla rätt. Prisvärda Petit Chablis Domaine Sainte Claire gör oss inte besvikna. Torr, mycket frisk, fruktig smak med inslag av gula äpplen, örter, melon, mineral och citron.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar